Aki kézműves olasz fagylaltra vágyik, annak nem kell repülőre ülnie – csak sétáljon el az Operán túlra, a La Susannába.
A hőség elől városi zöldben hűsölhetnek azok, akik betérnek a tavaly sétálóutcává változott Bajcsy-Zsilinszky közbe. Itt bújik meg 2023 tavasza óta az a kis sarok, ahol igazi olasz módra készült fagylalt kapható márciustól decemberig – a téli időszakban pedig sütemények. Szabó Zsuzsanna, a cég eredeti és egyedüli fagylaltkészítője a cukrásztanulmányai során került először fagylaltgép mellé: gyorsan beletanult, és azonnal megszerette a műfajt, amihez 1989 óta ragaszkodik. Egymaga készíti a teljes felhozatalt a Mester utcai műhelyükben, ahol huszonnégyféle íz kapható. Ebből érkezik egy kisebb szelekció a VI. kerületbe. Mindegyik változatba kerül némi csavar – szó szerint is –, hiszen díszes bodrokká, esztétikailag is vonzóvá formálja a fagylaltművész a pultba kihelyezett termékeket. De az ízek önmaguk is csavarosak! Sima csokoládé helyett van narancsos vagy éppen meggyes verzió, a mascarpone pedig fügés. Az olasz krémes sajton kívül megtalálhatók egyéb tradicionális itáliai ízek is: tiramisu, cannoli és hűsítő gyümölcsfagyik. A választékban van laktóz- és cukormentes opció is. Minden alapanyagot eredeti olasz gyártóktól szereznek be, kivéve az éppen szezonális hazai gyümölcsöket.
Réteges fagyizás
Mivel Szabó Zsuzsanna mindig kísérletezik új ízekkel, így a közelmúltban apák napja alkalmából varázsolt a szülőknek „bájitalt”: aperolos és barna sörös fagylaltot. Érdemes tehát vissza-visszatérni, mert az állandó kínálat mellett várhatnak minket meglepetések. Azon azonban senki ne lepődjön meg, hogy nem gombócszedővel szolgálják ki, hanem lapáttal. Nem kell megijedni, nem raknak senkit lapátra, viszont olasz módra rétegenként kenik a fagylaltot a tölcsérbe vagy pohárba, és a lemérés után tömegre fizetünk. Ennek a nagy előnye, hogy ha szeretnénk, akár fél tucat ízt is kipróbálhatunk anélkül, hogy többgombócnyit kellene elfogyasztanunk. Sőt, a kalandvágyók kipróbálhatják a délolasz brioche con gelatót, avagy a fagyiszendvicset szicíliai brióssal. A La Susanna zászlóshajója a pisztácia. Nem véletlenül, ugyanis 2007- ben a Magyar Cukrász Ipartestület Év Fagylaltja versenyét ezzel az olasz gasztronómiában megkerülhetetlen ízzel nyerte meg Szabó Zsuzsanna. Manapság elég népszerű a sós pisztácia fagylalt, de ez akkor még reformpárosításnak számított. A zöld színű olajos mag azért is különleges a fagylaltozó történetében, mert ez vezetett a két társtulajdonos találkozásához. Ugyanis annak idején Jókai Tímea szicíliai pisztáciapasztájából készítette el díjnyertes fagylaltját Szabó Zsuzsanna. Az akkor megálmodott receptet követi a La Susannában is, így az íz rajongói ezt a mai napig tudják élvezni.