„Ez a tizedik”    Folk delicatess

  1. május 22-25.

Fonó - Hagyományok Háza - Kobuci Kert – TRIP Hajó

Szerdán kezdődik és szombatig tart a 10. Budapest Folk Fest, amelyen fellép többek között Marko Markovic balkáni fúvószenekarával, Juan de Lerida flamenco gitáros, a máltai Tribali band, a roma zene jeles képviselője, az EtnoRom, a nemzetközi toplisták legsikeresebb zenekara, a Refugees for Refugees, a kosteleki csángó énekes Vaszi Levente és az egyik legjobb világzenei formáció, a Meszecsinka is, lesznek táncházak és folkkocsmák. A zenei ínyenceknek szánt programsorozatban idén két török tematikájú estére is sor kerül: A Meybahar zenekar külföldi vendégekkel lép színpadra a Fonóban, Guessous Majda Mária pedig a Canlar együttessel és Erdal Salikoglu népzenésszel – aki többek között az Egri Csillagok török fordítója - lép fel, utánuk Vardan Hovanissian és Emre Gültekin török-örmény duója muzsikál egy különleges hangszert, a dudukot bemutatva.

A Maybahar estjén csodálatos program ígérkezik a török mevlevi dervis zene szerelmeseinek is. Egy intim körnek válhatunk a tagjaivá, elmerülve a ney, az ud hangjaiban, és önmagunkban. A Meybahar zenekar visszatérő vendége a Fonónak, lemezük az elmúlt hónapokban jelent meg. Koncertjeikre mindig különleges vendégeket hívnak. A trio "ek vatheon" zenéjében a modern kor előtti korok zenei felfogása tükröződik vissza. Olyan különböző zenei nyelvekkel szólítják meg az embert, mint a makámok, a bizánci, a perzsa vagy az arab zene. Saját repertoárjuk és kompozícióik olyan zene, mint amit mevlevi dervisek használtak szertartásaik során, mindemellett más világokat is megidéznek a Mediterráneumból. A koncertre május 23-án este 8 órakor kerül sor a Fonó Budai Zeneházban.

Egy videó a Meybahar koncertjéhez: https://www.youtube.com/watch?v=mNdQcoMlW08

A Török esten – május 25-én a Fonóban -  a Canlar Együttes muzsikáját hallhatjuk Erdal Şalikoğluval és Guessous Majda Máriával együtt. A zenekar számos hazai és külföldi fesztiválon szerepelt, klasszikus török zenét játszik, valamint török énekmondók verseit adja elő. A hagyományos játékmód mellett azonban nem idegenkednek saját feldolgozások készítésétől sem. Erdal Şalikoğlu a török népzene többszólamú megszólaltatását tekinti céljának. Mióta 1992-ben továbbképzés céljából Budapestre érkezett, a török és magyar társadalmi és kulturális kapcsolatok erősítésén fáradozik. E tevékenységét jelenleg az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaság keretében folytatja, amelyet 2010 végén néhány barátjával alapított meg. 2013-ban Gárdonyi Géza „Egri Csillagok” és Ujkéry Csaba „Handzsár a tükörben” című történelmi regényét törökre fordította. Jelenleg fizikoterápiás orvosként dolgozik, emellett fodít, és zenei tevékenységét is folytatja. Kobzos Kiss Tamással – akivel Budapesten ismerkedett meg – 1992 óta számtalan koncertet adott Törökországban és Magyarországon. Guessous Majda Mária (Mesi) magyar-marokkói, Junior Prima Díjas énekesnő. Alkotó módon „játszik” a magyar, török, arab és indiai zenei hagyománnyal. Hazánkban és a világ számos pontján teremt „hidakat” kultúrák között. Az utóbbi két évben Németországban, Csehországban, Bulgáriában, Belgiumban, Azerbajdzsánban, Törökországban, Kuvaitban, valamint első magyar énekesként Szaúd-Arábiában állhatott színpadra. Török népzenei tanulmányait Erasmus ösztöndíjasként Isztambulban kezdte 2009-ben a Zeneakadémia szárnyai alatt. Azóta a török zenei hagyomány megkerülhetetlen részévé vált Mesi szivárványszínű zenei világának.

A Török est másik fellépő formációja egy különleges zenész-páros: az örmény Vardan Hovanissian és a török Emre Gültekin duója. Zenéjükkel a török és örmény hagyományok közötti kapcsolatokat tárják fel és a megbékélést szimbolizálják, egy határtalan – határokon átívelő - barátság lenyomata ez, zenében.  Miután a duduk zene mesterének, Khatchik Khatchatryan-nak kezei között nevelkedett, Vardan Hovanissian tehetséges nagykövetévé vált az egyik legrégebbi, duplanádas fafúvós hangszernek, s ezáltal Örményország zenei és szellemi hagyományának. Több mint tíz évvel ezelőtt Emre Gültekin-ben zenei lelkitársra talált, akit édesapja a neves énekmondó, Lütfü Gültekin, valamint Talip Özkan vezettek be a török saz művészetébe. A zene, amit az örmény duduk és a török saz hangjai által hoznak létre a művészek egyszerre melankolikus és reménnyel teli. A duó folyamatosan tárja fel a török és örmény hagyományok közötti kapcsolatokat, ez kiterjeszti a lehetőséget e feldúlt régió zenei örökségének gazdagítása irányába, beleértve Örményországot, Törökországot, Grúziát, Iránt és a kurd területet. Barátságuk képes a határok leküzdésére. A vándorló lélek által inspirált és a határok nélküli barátság által vezérelt duó zenéje összeköti a különböző nyelveket és stílusokat. Legújabb projektjük szinte az interkulturális együttműködés himnusza, melynek erőssége a megosztás és a nagylelkűség szelleméből származik. A duó széles skálán igyekszik bemutatni a hagyományos repertoárokat, számos elveszett kincset hívva így újra életre, de olyan új kompozíciókat is kínálva, amelyek a menekültek sorsával foglalkoznak. A duó koncertjére a Kisebbségek Hangjai Kreativ Európa program kereteiben kerül sor.

A Budapest Folk Fest programstruktúrája a műfajok iránti nyitottságot, átjárhatóságot és a közönség bekapcsolódását célozza. „A Budapest Folk Fest az új élmények fesztiválja, ahol elmerülünk a hagyományban, legyen az erdélyi népzene, török világzene, vagy cigány táncház. Fesztiválunk olyan előadókat mutat be évről évre, akiknek művészete gyökereikből, a hagyományokból táplálkozik folyamatosan újrateremtve, újragondolva azt.”  (Horváth László fesztiváligazgató)

Egy biztos: bármelyik este is csatlakozunk a fesztiválhoz, az ismerős muzsikák mellett mindig találkozunk majd valami újjal: így alakul és születik folyamatosan újjá a folk, melynek mindannyian részei vagyunk. Várjuk az érdeklődőket kedvezményes fesztiválbérlettel, jegyekkel, bővebb információ a budapestfolkfest.hu oldalon.

 

Budapest Folk Fest videóajánló:

https://www.youtube.com/watch?v=6ZD9jMpX2Uw

 

 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.