Title

 

Június 29-én 37. alkalommal rajtol az ország legnépszerűbb nyíltvizi szabadidősport eseménye, a Lidl Balaton-átúszás. A szervezők idén is közel tízezer indulót várnak a Balaton-partra, hogy az úszók biztonságos körülmények között tegyék meg a Révfülöp - Balatonboglár közötti 5,2 km-es távot.

Az eseményről:

A Balaton-átúszás 41 éves múltra tekint vissza a hazai szabadidősport kultúrában, melyet 1979 óta évente szerveznek meg. A komoly fizikai és lelki felkészülést igénylő esemény keretében tavaly 7107  úszó teljesítette az 5,2 km-es távot.

Az idei Balaton-átúszás alapadatai:

  • Időpont: 2019. június 29.
  • esőnapok: 2019. június 30., július 6; 7; 13; 14; 20; 21.
    • induló oldal: Révfülöp – labdarúgópálya, 7.30-tól 12.00-ig
              (Az átúszást legkésőbb 12   órakor lehet megkezdeni. A célba legkésőbb 16 óráig meg kell érkezni.)
  • érkező oldal: Balatonboglár, Platán Strand
  • távolság: 5,2 km
  • résztvevői limit: 10 000 fő

Nevezés

Az átúszásra bárki regisztrálhat előzetesen online vagy a helyszínen, a részvétel feltétele az 1 hónapnál nem régebbi, vagy a helyszínen kiállított orvosi igazolás. Az induló oldalon minden egyes úszó rögzíthető vonalkódos karkötőt kap. Az első úszók 7.30-kor, az utolsók pedig a tervek szerint 12 órakor rajtolnak.

Fontos tudnivaló, hogy a 14 éven aluli gyermekek csak szülői vagy felnőtt kísérettel vághatnak neki a magyar tengernek.

A távot teljesítőket szükség esetén – a csuklójukon viselt vonalkódos karszalaggal – a szervezők által bérelt négy különhajó (köztük a Kisfaludy névre hallgató komp) szállítják vissza Révfülöpre ingyen; míg a kísérőknek, hozzátartozóknak menetjegyet kell váltaniuk ezekre a különjáratú hajókra.

A célban, a balatonboglári Platán-strandon a vízből kilépve elsőként a vonalkódot leolvasva rögzítik az eredményt a szervezők, majd a célcsomag átvételhez irányítják a teljesítőket.

Eseményünk az Ötpróba sorozat része, a teljesítés 5 pontot ér.

 

Biztonság

Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból kialakítandó úszófolyosó felügyel, s a mellette cirkáló vízirendőrök és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Az úszók probléma esetén  az úszófolyosó bármelyik egységétől segítséget kérhetnek, a táv egyharmadánál, közepén és kétharmadánál pedig mentőhajó áll készenlétben.

A rendezők azt vallják, hogy mindennél fontosabb a biztonság! Mintegy 1500 fős csapat dolgozik ezért. Közülük csaknem 400 fő a vitorlásokon, 35 fő a kishajókon és 16 fő a motorcsónakokon dolgozik. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 7 hajóján 15 fő lesz. Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata - mint minden évben -  balesetmegelőző munkájával aktívan támogatja az eseményt. Egyesületük idén 1 sürgősségi mentőhajóval, 4 mentőhajóval és minimum 18 fő professzionális legénységgel vesz részt a rendezvényen. Az egészségügyi stábunk létszáma 44 .

Beszédes adatok 2018-ból (idén is hasonló számok, arányok, trendek várhatók)

A Balaton-átúszás népszerűségére jellemző, hogy az ország 1012 településéről adtak le nevezéseket.

-        a nevezők 31%-a budapesti

-        17%-a Pest megyéből érkezett

-        sok úszóval képviselteti magát Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Csongrád és Bács-Kiskun is

 

A tavalyi teljesítők több, mint 1/3-a nő volt! 2018-ban 64%-a férfi, 36% nő úszta át a Balatont. 1982-ben, az akkori 595 úszó mindössze 4%-a volt nő.

Korcsoportok aktivitása:

A Balaton-átúszás egy igazi amatőr szabadidősport esemény. Ezt támasztja alá az alábbi teljesítési idősávok alatt beért úszók arányát mutató tábláza

 

Pályacsúcsok: Férfi: Papp Márk, 58:30 (2016.),
                          Női: Risztov Éva, 1:00:58(2016.)

 

Idei érdekességek:

Legidősebb férfi nevező a 83 éves budapesti Bucsányi Elemér, aki eddig 13x úszta át a tavat.

Legtapasztaltabb női nevezőnk Csepeli Pálma, aki 74 éves és a 11. teljesítésére készül. 

Ismét a rajtnál Gurbán Béla senior úszónk, aki eddig minden eseményen teljesítette a távot így emlékezik: „emlékszem az első úszásomra, amikor még csak egy piros karszalagot kaptunk és pár százan vágtunk neki a távnak. Az a nagy álmom, hogy 6 unokámmal közösen is végigússzam.”

A Balatont hosszában átúszó pilisvörösvári Zimányi András (1965.) is a rajtnál. Az extrém sportoló 2018-ban 53 óra 46 perc alatt úszta le a Kenese-Keszthely közötti 80 km-es távot. Andrást a hideg víz sem riasztja, hiszen idén március 17-én a mindössze 7 fokos vízben úszott át Szántódról, Tihanyba.

Két és félszer úsztuk le a Föld-Hold távolságot eddig…

1979 óta 184 278 fő, összesen 951 688 km-t úszott, azaz a Balaton-átúszás eddigi résztvevői két és félszer tették meg a Föld-Hold távolságot.

Szemelvények az eddigi 36 átúszás részvételi adataiból. A részvételi számokat nagyban befolyásolja a mindenkori időjárás.

Az esemény régmúltjáról érdemes tudni, hogy 1880. augusztus 29-én Szekrényessy Kálmán (1846-1923.) úszó, sporthírlap író Siófokról átúszott Balatonfüredre. Ez volt az első, hivatalosan is feljegyzett Balaton-átúszás, és egyszersmind a magyar úszósport megszületésének pillanata. A 14 kilométeres szakaszt 6 óra és 40 perc alatt teljesítette.

A 37. Lidl Balaton átúszás „nagykövete” Kovács Kokó István világ- és olimpiai bajnok bokszoló, aki immáron negyedik alkalommal áll rajthoz. „Örömmel teszek eleget a Lidl Magyarország felkérésének, hiszen az 5,2 kilométeres táv teljesítése számomra feltöltődés, különleges élmény.” - nyilatkozta Kokó.

Az Úszó Erőd tagjai a Magyar Honvédség katonái, és honvédségi dolgozói. Először 2001-ben jelentek meg a Balaton-átúszáson önálló ”kötelékként”. Természetesen előtte is vettek részt katonák az eseményen. Az Úszó Erőd ”parancsnoka” hagyományosan a mindenkori Magyar Honvédség Parancsnokának helyettese. A kötelék létszáma kb. 300 fő.

A Magyar Honvédség 2001 óta a szervezési és logisztikai biztosítási munkákban is kiveszi a részét, illetve a balatonboglári Platán-strandon látványos bemutatókkal katonai zenekari műsorral is várja a résztvevőket.

A BM Konvoj a Rendvédelmi szervek munkatársaiból verbuválódott sportközösség kb. 200 fővel vág neki a nagy próbának immár 7. alkalommal.

Jótékonyság

Az Élménykülönítmény –a Bátor Tábor Alapítvány jótékonysági sportközössége– amatőr sportolói a Balaton-átúszással negyedik éve segítik az alapítvány munkáját. 14 jótékony úszójuk idei gyűjtési célja 2,2 millió forint, amit a súlyos beteg gyerekek élményterápiás nyári táborainak megrendezésére fordítanak.

Olimpiai és világbajnokok a próbázók között az elmúlt 36 évből

Világhírű sportolók – a teljesség igénye nélkül –, akik eddig átúszták a Balatont.

Olimpiai bajnokok: Risztov Éva és Kovács Ágnes (úszás); Benedek Tibor, Madaras Norbert, Varga Dániel, Gergely István, Steinmetz Barnabás és Steinmetz Ádám (vízilabda); Kovács „Kokó” István (ökölvívás); Martinek János (öttusa); Foltán László (kajak-kenu); Repka Attila (birkózás); Szabó Bence (vívás).

Világ- és Európa-bajnokok: Cseh László, Verrasztó Dávid, Güttler Károly és Rasovszky Kristóf (úszás); Szívós Márton és Nagy Viktor (vízilabda); Simóka Bea, Gyenesei Leila és Maracskó Tibor (öttusa); Ürögi László és Tímár István (kajak-kenu); Erdei „Madár” Zsolt és Balzsay Károly (ökölvívás); Abay Péter (vívás); Kovács Zsófia, Wirtz Melinda, Lábodi Laura és Vinkler Péter (uszonyos és búvárúszás).

Vb- és Eb-dobogósok: Olasz Anna és Kiss Gergő (úszás); Káté Gyula, Szellő Imre és Darmos József (ökölvívás).

Olyan világsztárok is ellátogattak már a Balaton-átúszásra, mint például Egerszegi Krisztina ötszörös és Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó.

Ismert arcok a Balatonban

A korábbi nagy próbákhoz hasonlóan idén is találkozhatunk majd közismert személyekkel.

Magyar Bálint színész (Madách Színház), Berács József professzor (Corvinus Egyetem), Köteles Géza karmester (Operaház)

Életforma turisztikai vonzerővel

A Balaton-átúszás ma már jóval több mint egyszerű próbatétel. Idővel életformává válik – a rendszeres felkészülés miatt óriási szerepe van az egészség-megőrzésben –, s az évek során igazi idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát, komoly turisztikai vonzerővel bír. A nagy próba előtt és után nem igen találni szabad szálláshelyet a környéken. A szervezők célja, hogy a Balaton-átúszásra érkezők, pár napot töltsenek még el a magyar tenger partján; fedezzék fel, ismerjék meg Belső-Somogy és Veszprém megye értékeit is.

Az eseményről 25 perces összefoglalót készít stábunk a SportTV számára.

 

A Lidl Magyarország szerepvállalása

Idén már 3. alkalommal jelenik meg a rendezvény névadó szponzoraként a Lidl Magyarország.

 „A Lidl Magyarország elkötelezett a tudatos táplálkozás aktív előmozdítása iránt. Az esemény névadójaként az egész család számára szeretnénk példát mutatni, ezért a 37. Lidl Balaton-átúszásra is olyan programokkal készülünk, amelyek edukációs módon hívják fel a figyelmet a táplálkozással összefüggő egészségtudatosság fontosságára.” - mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Partnereink:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Balatoni Fejlesztési Tanács

Balatonboglár Város Önkormányzata

Révfülöp Város Önkormányzata

Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság

Balatoni Hajózási Zrt.

Magyar Honvédség

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület

Országos Mentőszolgálat

OMSZ Viharjelző Obszervatórium

 

Az esemény az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával valósul meg.

 

 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...
A közbeszerzési eljárások szigorú szabályokhoz igazodnak, nincs ez másképp a földgáz vagy a villamosenergia beszerzésénél sem. Cikkünkben Miski György, a Greenergy Market Kft. szakértője gyűjtötte...
Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi...
Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.
Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében...
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 20 és 26 fok között valószínű.
A BMW Group Gyár Debrecen és az E.ON Hungária Csoport együttműködésében 50 hektárnyi napelempark létesítéséről írtak alá szerződést a két cég vezetői szerdán, a gyár kommunikációs központjában.

A címlapról

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip...
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes...
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló...
A közbeszerzési eljárások szigorú szabályokhoz igazodnak, nincs ez...
Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.