Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

2019. február 6-án, 90. születésnapjához kötődően a Tomori utca 5. szám alatt emléktáblát avatott és kiállítással tisztelgett a XIII. Kerületi Önkormányzat díszpolgára emléke előtt. A kiállítást dr. Egri Mária művészettörténész nyitotta meg, majd levetítették „Az ecset mestere” című 2005-ben készült, Angyalföldi Szabó Zoltánról szóló portréfilmet. A kiállítás hagyatéka gondozójával, a Körmendi Galériával együttműködésben valósult meg.

Avatóbeszédében a polgármester kiemelte, hogy Angyalföldi Szabó Zoltán maradandó nyomot hagyott a kerület életében. Felidézte a vele folytatott beszélgetés részleteit, mely során a festőművész gyakran emlegette gyerekkorának színhelyét, a Tripoliszt és a Tarnai rétet. Mesélt kecskepásztorságáról, kifutó fiúi munkavállalásáról. Felidézte, hogy első nagyméretű kompozícióit a szülői ház frissen meszelt falára vasalószénnel rajzolta. Eredeti, a maga útját járó művésznek jellemezte, olyan különleges embernek, akinek személyiségére a gyermekkora egész életében hatott. Nagy fokú szociális érzékenység és az összetartozás volt fő tulajdonsága, mint a Tripolisz lakóinak általában.

Szabó Zoltán Angyalföldön született 1929. február 5-én. Gyermekkorát és ifjúságát a Palotai úti kislakásos telepen, közismert nevén a Tripoliszban, szoba-konyhás, komfort nélküli lakásban töltötte. A Tomori utcai iskolában Rajkai György néptanító fedezte fel rajzkészségét. A hétgyermekes család megélhetésének biztosítása érdekében a nagyobb gyerekek (ő a második legidősebb fiú volt a családban) alkalmi munkát végeztek. Édesapja már 9-10 éves korában a Szépművészeti Múzeumba vitte, mert szabadidejében Rippl-Rónai és Munkácsy festményeit másolta.

Szabó Zoltán fiatal korában súlyosan megbetegedett. Felépülését követően dekorátori állást vállalt az Újpesti Gyapjúszövő Gyárban. Ugyanebben az évben jelentkezett a Dési Huber István Képzőművészeti Körbe. Gráber Margit festőművész volt a mestere, akinek biztatására felvételizett a Képzőművészeti Főiskolára.

A szakérettségit követően, 1951-ben kezdte meg tanulmányait Fónyi Géza, Barcsay Jenő és Domanovszky Endre keze alatt, a „Szabci” művésznevet Barcsay Jenő mestertől kapta. „Mind a három Mesteremnek köszönhetem, hogy az lettem, aki ma vagyok” írta önéletrajzú könyvében. Nem megfelelő magaviselete miatt egy időre abbahagyni kényszerült tanulmányait, amelyet végül 1958-ban fejezett be.

A hatvanas évek második felében rövid ideig a Kilencek művészcsoporthoz csatlakozott, részt vett közös kiállításaikon. 1969-ben Munkácsy-díjjal értékelték művészetét, 1970-ben rendezte meg első nagy, gyűjteményes kiállítását az Ernst Múzeumban. 1976-ban a Műcsarnokban lépett önálló kiállítással a közönség elé, amelynek anyagát Kecskeméten, Szegeden, Vácon és Tallinnban is bemutatta. A Szolnoki Galériában és a győri Műcsarnokban 1977-ben rendeztek tárlatot munkáiból, ugyanebben az évben Érdemes Művész kitüntetéssel jutalmazták alkotói pályafutását. Kiállításai közül legemlékezetesebbek az 1983-ban Tihanyban, 1984-ben Németországban és 1987-ben az Ernst Múzeum rendezett bemutatkozásai voltak. Közel félszáz egyéni kiállítással többször szerepelt a XIII. kerületi galériákban is, és rendszeresen részt vett közös országos kiállításokon. A közönség elismerését, szakmai megbecsültségét bizonyítja, hogy háromszor a Szolnoki Festészeti Triennálén, 1996-ban Hódmezővásárhelyen nyert fődíjat.

Szabó Zoltán kötődése szűkebb szülőföldjéhez sokkal szorosabb, mint pusztán a lakóhelyhez való kapcsolódás. Számára Angyalföld a valahova tartozást, a sorsközösséget jelentette. Képein a mindenki mástól való megkülönböztetésként az angyalföldi aláírást szerepeltette. Később hivatalosan is felvette az „Angyalföldi” előnevet.

A Tomori utca 5. szám alatti ház falán lévő Tripolisz emléktáblát 2004-ben az ő kezdeményezésére állította az önkormányzat, melyet rendszeresen megkoszorúzott. Nagy álma valósult meg, hogy 2018-tól új tér őrzi a Tripolisz nevet. Életének 85. évében, 2014. április 06-án hunyt el.

10 köztéri műve látható, 14 gyűjteményben találhatók festményei, 13 jelentős írás jelent meg a művészről.

A kerület 21 díszpolgárának emlékére avatott emléktáblát. Ezen kívül 20 festőművész munkássága is emléktáblán lett megörökítve: Arató István, közös emléktábla (Bánovszky Miklós, Csernus Tibor, Márffy Ödön, Perlrott-Csaba Vilmos, Tihanyi Lajos), id. Blaskó János, Duray Tibor, Duschek János, Ivan Vydarený, Jeckel Ferenc, Káplár Éva, Kassák Lajos, Mácsai István, Muray Róbert, Rába Lilla, Szántó Piroska, Szentiványi Lajos, Vörös Rozália, Würtz Ádám.

Forrás: budapest13.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Az UP Újpesti Rendezvénytérben tartották meg az „Újpest Kapuja” térségmegújítási és városrehabilitációs projekt nyitórendezvényét.
2019. április 11-én felavattuk újabb, testvérvárosunkról elnevezett parkot. A rendezvényen dr. Tóth József és Fülöp László Zsolt polgármesterek beszédet követően a szovátai Intermezzo kamarakórus ünnepi műsora tette emlékezetessé a rendezvényt. Az Országbíró sétány mentén az Ochota park után, Szovátáról is van elnevezve egy közterület.
Világbajnoki címet szerzett kadet korosztályban a Budapest Honvéd Zuglóban élő párbajtőrözője a lengyelországi Torunban zajló vívó-világbajnokságon.
Több száz kerületi iskolás nézte meg együtt a Kezedben a sorsod című francia filmet, majd beszélgettek álmokról, önmegvalósításról.
Csak áprilisban több mint 400 milliós kárt okoz, hogy a XV. kerületnek nincs elfogadott költségvetése. A képviselők tiszteletdíja, amely évi közel 94 milliót visz el, azért nincs veszélyben.
Március végétől ismét a Thököly úti zsinagógában tarthatja istentiszteleteit a zuglói zsidó közösség. Az épület még 2016 októberének végén égett le, a tavaly kezdődő felújítás több mint 280 millió forintba került.
Számos környékbeli gyerek és felnőtt segítségével folytatódott a tavaly novemberben elkezdett erdőtelepítés a Németpróna utcában. A gyümölcsfák mellé ezúttal hárs- és berkenyefák, bogyós gyümölcsök, valamint gyógynövények kerültek. Az öntözést egyelőre a lakók vállalták magukra, de a kerület vezetése már dolgozik egy közeli vízforrás kiépítésén.
Sikeres zöldség-gyümölcs utalvány program tapasztalatait felhasználva az önkormányzat április 10-20. között húsvéti akciót szervez. A 3000 forint értékű húsvéti utalványaikat a partnerkártyával rendelkező, 18. életévüket betöltött, regisztrált kerületi lakosok a Lehel Csarnokban a kijelölt hús-, hentesáru boltokban válthatják be.
Újpesten, az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. mintegy 75 millió forintos saját beruházásával megkezdte működését Magyarország első olyan szeszfőzdéje, mely kisipari technológiával, kizárólag gin előállítására szakosodott. A főzde fő terméke az Opera Gin Budapest.
Nem sikerült megalkotni a költségvetési rendeletet az előírt határidő utolsó napján, március 18-án a XV. kerületben. A városrész működése biztosított, ám a következmények súlyosak.
Március 11-én, reggel nyolc órakor megkezdődött a rendelés a felújított Csertő parki gyermekorvosi rendelőben. Az átgondolt tervezésnek, a rengeteg színnek, a világos tereknek és zöld növényeknek köszönhetően az ellátásra szoruló kis betegek már a környezet hatására jobban érezhetik magukat.
A millenniumi Városligetről tartott vetített képes előadást Széchenyi Lászlóné és Széchenyi László a Cserepesházban március 11-én.
Fokozott köztisztasági akciót indított március 4-én a Zuglói Önkormányzati Rendészet (ZÖR). A ZÖR munkatársai térfigyelő kamerák segítségével küzdenek az illegális hulladéklerakás ellen.
Egy férfi bement az újpesti rendőrkapitányságra, hogy segítséget kérjen az eltűnt autójával kapcsolatban, de a kapitányságról már gyanúsítottként távozott.
Érdemes egy napsütötte hétvégén elsétálni az Ügető utca 1-9., vagy a Lakkozó utca 20-28. épületekhez, és megnézni, hogy egyszerű eszközökkel milyen pozitív változás volt elérhető a panelépületek megjelenésében.
A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton március 15-én tartják a „Gyermekvasút nyomában” 20 kilométeres nappali teljesítménytúrát. A megnövekvő kirándulóforgalom miatt ezen a napon a vonatok hosszabb üzemidőben közlekednek, 30-45 percenként indulnak a végállomásokról. A hosszú hétvége mindhárom napján gőzvontatású nosztalgiavonat is várja az utasokat.
A Gvadányi utca – Zalán utca kereszteződése mellett két új térfigyelő kamerát kapott a Kerepesi úti vasúti átjáró is február 26-án.
Megszívtuk címmel tartott előadást Zacher Gábor a Budapesti Gazdasági Egyetemen péntek délután. A Zuglói Egészségfejlesztési Iroda szervezésében megtartott programon a mindennapi függőségekről beszélt a toxikológus.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Áruszállítót keresünk
( / Állás)

Áruszállítót keresünk
2019.04.18

Buszsofőrt keresünk
( / Állás)

Buszsofőrt keresünk
2019.03.29

Kertészt keresünk
( / Állás)

noimage
2019.03.29

Elektro műszerész
( / Állás)

noimage
2019.03.26

Mindenes nyugdíjast keresek
( / Állás)

noimage
2019.03.21

Varrónőket keresünk
( / Állás)

noimage
2019.03.21

Kertész ÁLLÁS!!!
( / Állás)

noimage
2019.03.20

Buszvezető Budapest
( / Állás)

noimage
2019.03.18

Takarítói állás betöltésére főállású munkatársat keresünk!
( / Állás)

noimage
2019.03.11

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?


Szolgáltatások Budapesten

Számítógépes segítségnyújtás kedvező áron
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Gyorstalpaló vagy fontolva haladó?
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Gyorstalpaló vagy fontolva haladó?

elveszett cica a westendnél 200.000 a nyomravezetőnek
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Egyszerű, kezelhető honlapok készítése kisvállalkozóknak
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

Egyszerű, kezelhető honlapok készítése kisvállalkozóknak

Idős felügyelet vállalok
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Manikűr-műkörömépítés, pedikűr lábápolás 11.kerület
(Szolgáltatás / Életmód)

Manikűr-műkörömépítés, pedikűr lábápolás 11.kerület

Lomtalanitás, hagyaték felvásárlás
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Homlokzati hoszigeteles!
(Szolgáltatás / Építőipar)

noimage

Társasházkezelés
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Társasházkezelés

Társasházkezelés
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Társasházkezelés

Svéd masszázs
(Szolgáltatás / Életmód)

Svéd masszázs

Közös képviselet megbízhatóan WWW.KÖZÖSKÉPVISELŐ.HU
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Közös képviselet
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

noimage

NÉMET
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Cégét átvesszük
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó