Újabb mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának Városok az emberekért (Cities-4-People) nevű projektje. A Szent Gellért téren üzembe helyezték az első budapesti Mobilitási Pontot.

A Mobilitási Pont létrehozásának célja az aktív és fenntartható közlekedési megoldások, környezetkímélő eszközök népszerűsítése. A május 10-i megnyitón a Szent Gellért térre települő szolgáltatók képviselői mutatták be kihelyezett járműveiket. A téren ezentúl megtalálhatóak a Mol Bubi és a Donkey Republic kerékpárjai, a Mol Limo és GreenGo elektromos autói, valamint a LIME elektromos rollerei is..

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes megnyitó beszédében kiemelte: az elmúlt évtizedben nagyon sok fejlesztés indult azért, hogy élhetőbbé és egészségesebbé váljon a főváros. Az eredmények nemzetközi szinten is jelentős visszhangot váltottak ki, nemrég például Budapestet választották Európa legjobb úti céljának. A közbringarendszer folyamatosan fejlődik – folytatta Szalay-Bobrovniczky Alexandra –, az állomások mellett tovább növekedik majd a kerékpárutak száma is.

A Városok az emberekért projekt 2017. június 1-jén indult, 2020 májusáig tart, és öt európai település (Trikala, Hamburg, Oxfordshire megye – Oxford, Isztambul – Üsküdar, valamint Budapest) közös, a helyi közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kíván megoldást találni. A budapesti projekt célterülete a budai Duna-part Margit híd és Műegyetem rakpart közti része. A Mobilitási Pont kialakítása mellett ennek keretében két júliusi hétvégén a gyalogosok és kerékpárosok érdekében szervezik át a forgalmat a budai felső rakpart Erzsébet híd – Szabadság híd közötti szakaszon – mondta el a főpolgármester-helyettes. A projekt részeként hozzák létre a turistaösvényekhez hasonló budai sétaösvényt; ez a 2. kerületi Elvis Presley térről dél felé indulva érint városi zöld tereket. A mintegy öt kilométeres, két óra alatt kényelmesen végigsétálható útvonal tíz teret érint, ezeken QR kódok segítségével rejtvényeket lehet majd megfejteni, ezzel ösztönözve, hogy a gyalogosok a teljes ösvényt végigjárják.

Forrás: ujbuda.hu